Etter at et lasteskip blir påtent og mange mennesker omkommer, blir fem kriminelle arrestert og bragt inn til avhør. Ettersom ingen av dem er skyldige, begynner de å planlegge hevn mot politiet. Alt går etter planen helt til det blir tydelig at den ungarske kriminelle mesterhjernen Keyser Söze pønsker på noe. Det blir etter hvert klart at Söze har noe uoppklart med alle de involverte, og at det nå er på tide at de gjør opp for seg. Resultatet er angrepet på lasteskipet. Det er da det store spørsmålet melder seg: hvem er egentlig denne Keyser Söze?

En kriminalthriller

Gjennom filmen tror vi at vi forstår hva som foregår. Alt tyder på at vi ser småkjeltringen som kalles Verbal bli overrumplet av avhørsteknikken til den kompetente detektiven Kujan, som er overbevist om at Verbal kan peke ham i rett retning slik at han kan løse den største kriminalsaken i hele sin karriere. Derfor prøver han å overtale og skremme Verbal til å tyste på de han mener er hans medsammensvorne. I løpet av filmens siste minutter finner vi ut at Verbal ikke er den Kujan tar ham for å være, og Kujan ender opp med å la en skyldig mann gå fri.

Roger «Verbal» Kint

Det er den legendariske Kevin Spacey som spiller den geniale Verbal, karakteren som ser ut til å være én ting, men som viser seg å etter hvert være noe helt annet. Han fremstår som en ikke spesielt sofistikert småkjeltring som lett kan la seg kue, men det er fordi han prøver å kontrollere måten både politiet og andre kriminelle ser på ham på. Dette gjør han på en utmerket måte. Verbal er subtil nok til å ikke overdrive, og han lurer alle til å tro at han bare er en harmløs småtyv. Når sannheten endelig kommer er det lett å få hakeslepp.

Bryan Singer

Den geniale plot-twisten i filmen gikk ikke anmelderne hus forbi i kjølvannet av filmens premiere, og The Usual Suspects blir fremdeles regnet som Bryan Singers største verk. Med sin kriminalthriller klarte han å fenge filmelskere, med en film som blandet dramatikk og brutalitet på en fengende måte. Avsløringen av identiteten til den beryktede narkolorden Keyser Söze regnes som en av de beste plot-twistene i filmhistorien, og Singer oppnådde legendestatus. Selv har Singer uttalt at han aldri kunne sett for seg at The Usual Suspects skulle ende opp med å bli en så stor snakkis, og at folk ville snakke om den godt over 20 år etter utgivelsen.

God mottakelse

The Usual Suspects oppnådde moderat suksess rett etter premieren den 16. august 1995 (i Norge hadde den premiere 26. desember samme året). Filmen skulle etter hvert vinne to Oscar, som gikk til manusforfatter Christopher McQuarrie for beste originalmanus, og Kevin Spacey for beste mannlige birolle. Videre vant den BAFTA for både manus og klipp, tre NBR (National Board of Review), Edgar-prisen og to Saturn Award for beste musikk og actionfilm. På nettsteder som Metacritic og Rotten Tomatoes scorer filmen også veldig høyt, og generelt sett har et samlet anmelderkorps elsket filmen – fra 1995 og fram til i dag.

Andre fakta

Filmen hadde et budsjett på om lag 6 millioner dollar, og endte opp med å omsette for 35 millioner på verdensbasis. Som i resten av verden ble filmen godt tatt imot av publikum og kritikere her i Norge, og CINERAMA skrev at The Usual Suspects var en av de beste filmene de noensinne hadde sett. Både Aftenposten, VG og Dagbladet ga filmen terningkast 5. På norsk ble filmen omdøpt til «De mistenkte», ettersom vi fremdeles ga utenlandske filmer norske titler på den tiden. Foruten nevnte Spacey, ble nøkkelroller i filmen spilt av Benicio del Toro, Gabriel Byrne, Kevin Pollak, Steven Baldwin og Chazz Palminteri.