Dette er en britisk film fra 1949 i sjangeren film noir, regissert av Carol Reed. På rollelisten står navn som Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles og Trevor Howard. Inngangsmelodien til filmen toppet internasjonale hitlister i 1950, og gjorde den da ukjente Nino Rota til en kjent musiker. Dette inspirerte musikeren til å også lage inngangsmelodien til La Dolce Vita i 1960. The Third Man anses som en av tidenes beste filmer. I 1999 kåret The British Film Institute filmen til den beste britiskproduserte filmen noensinne. I 2017 kåret Time Out Magazine filmen til den nest beste britiske filmen i historien.

Handling

Filmens handling foregår i etterkrigstidens Wien. Hovedpersonen, Holly Martins, er en amerikaner som har fått jobb i Wien av sin venn Harry Lime. Når han ankommer Wien finner han ut at Harry er død, og møter bekjentskaper i et forsøk på å etterforske det han mener er en mistenkelig død. Han deltar i Limes begravelse, der han møter britiske politikonstabler som mener at Lime var kriminell og anbefaler Martins å forlate byen. Limes venn Baron forteller at Lime hadde bedt han innstendig om å ta vare på Martins og Limes kjæreste Anna Schmidt. Martins besøker Anna på teateret der hun jobber som skuespiller.

Overtales og forlater byen

Anna mener at Limes død er mistenkelig. Martins besøker Limes lege, som skal ha vært førstemann på åstedet. Partneren i Limes leilighetsbygg vegrer seg for å snakke om det han har sett, men en dag åpner han opp for en prat med Martins, men blir drept like før det avtalte møtet mellom de to skulle finne sted. Martins krever at Limes død etterforskes, men politiet ber innstendig om at Martins forlater byen. De forklarer han at Lime hadde stjålet penicillin fra militærsykehus og solgt det på svartebørsen i så utvannet tilstand at mange døde. Martins overtales og forlater Wien.

Lime lurer i døråpningen

Martins tar avskjed med Anna, og idet han forlater leiligheten oppdager han at noen ser på han fra en mørk døråpning. Det viser seg å være Lime (Orson Welles), som flykter når Martins roper på han. Martins meddeler politiet, som konkluderer med at Lime kan ha rømt via en aviskiosk tilknyttet kloakksystemet da han ble lagt på siden av veien etter «ulykken». Politiet undersøker Limes likiste og finner at liket tilhører Joseph Harbin, en trafikant som stjal penicillin for Lime og var meldt savnet. Martins befaler Baron om å få treffe Lime, og scenen viser Martins og Lime i et pariserhjul i Wien.

Samarbeider med politiet

Lime kommer med indirekte dødstrusler overfor Martins, men blir spak når Martins forteller han at politiet vet om hans iscenesatte død. Lime innrømmer alle sine handlinger og tilbyr Martin på nytt en jobb i det han forlater stedet. Politiet ber Martins om å hjelpe til med å fange Lime. Han går med på avtalen på en betingelse om at Anna, som er av tsjekkoslovakisk opprinnelse, blir deportert sikkert ut av Wien. Men Anna nekter å dra i lojalitet overfor Lime. En utslitt Martin bestemmer seg for å reise vekk fra Wien, men ombestemmer seg når han ser resultatet av Limes handlinger: hjerneskadde barn som følge av meningitt.

Uten å mukke

Lime sniker seg ut for å møte Martins, men Anna advarer han akkurat i tide. På nytt prøver han å rømme via kloakksystemet, men blir tatt av politiet. Lime skyter og dreper en politimann, mens en annen skyter og skader Lime. Hardt skadet drar Lime seg opp en stige til en annen gate. Martins plukker opp Limes revolver og følger etter han. Idet han når han igjen, ser Lime på han og nikker. Et skudd høres, og etterpå ser vi Martins i Limes andre begravelse. Martins venter på kirkegården for å snakke med Anna. Hun kommer gående i mot han, men passerer han uten å mukke…