Rear Window er en amerikansk thriller lansert i 1954. Dette er en gammel klassiker fra Alfred Hitchcock basert på Cornell Woolrichs kriminalhistorie «It Had To Be Murder». Manuset til filmen ble skrevet av John Michael Hayes, og rollelisten består av kjente navn som Grace Kelly og James Stewart. Filmen ble vist under filmfestivalen i Venezia i 1954. Blant filmkritikere anses filmen som en av Hitchcocks beste filmer. Den ble nominert til Academy Award, og ble rangert til en 42. plass på AFIs 100 beste. I 1997 ble filmen tatt opp i United States National Film Registrys kongressbibliotek som en kulturell, historisk og estetisk betydelig film.

Produksjonen

Hele filminnspillingen foregikk i Paramount Studios, som omfattet en enorm innendørs kulisse av Greenwich Village. Det tok designerne Hal Pereira og Joseph MacMillan Johnson hele seks uker å bygge de detaljerte kulissene, som var de største som noen gang var bygget på Paramount. Her var også et unikt lyssystem for å gjenskape dagslys og dunkle nattetimer. Også et vannsystem ble installert for å skape regn. I tillegg til alle detaljene ble det også lagt vekt på lydsystemet, ved bruk av naturlige lyder fra byen, deriblant musikalske toner. På et punkt kan du høre Bing Crosbys «To See You Is to Love You» i bakgrunnen.

Handling

Fotografen Jeff (spilt av James Stewart) er på bedringens vei etter et benbrudd, og sitter i rullestol i sin leilighet i Greenwich Village. Fra vinduet ser han utover en gårdsplass og andre leiligheter i komplekset. Under en ekstrem hete ser han naboene som med åpent vindu prøver å bekjempe varmen. Han oppdager en eksotisk danser han kaller «Miss Torso», en enslig middelaldrende kvinne han kaller «Miss Lonelyhearts», en middelaldrende pianist, en rekke ektepar, en kvinnelig skulptør og Lars Thorwald, en omreisende gullsmed med en sengeliggende kone. Jeffs sofistikerte kjæreste, Lisa Fremont (spilt av Grace Kelly) besøker han jevnlig.

Stormens mysterier (Obs: spoilere)

En natt med forferdelig storm hører Jeff en kvinne som roper «ikke», etterfulgt av glass som knuses. Senere vekkes han av et tordenskrall og ser Thorwald forlate leiligheten sin. Thorwald kommer og går flere ganger i løpet av natten med sin koffert i hånden. Neste morgen ser Jeff at Thorwalds kone er borte, og ser samtidig at Thorwald vasker en stor kniv og en håndsag. Senere binder Thorwald tau rundt en kiste, og får flyttefolk til å ta den med seg. Jeff forteller Lisa og Stella om saken, og er overbevist om at Thorwald har drept sin kone.

Etterforskning

Jeff forteller det også til sin beste venn Tom Doyle, en politimann i New York City Police Department, og ber han etterforske saken. Agenten finner ingenting mistenkelig, da Thorwalds kone skal befinne seg nord i staten og selv skal ha plukket opp den mistenkelige kisten. Senere blir naboens hund funnet død med brukket nakke. Hundens eier roper utover gårdsplassen, mens alle naboene strømmer til vinduene, bortsett fra Thorwald. Han sitter rolig og røyker sigar i leiligheten. Jeff tror Thorwald har drept hunden også, og ber Lisa dytte et brev med beskyldninger under dørsprekken til Thorwald slik at Jeff kan se hans reaksjon når han leser det.

Thorwald tilstår

Når Thorwald går ut for å hente brevet, ringer Jeff han og avtaler et møte i baren. Jeff mener Thorwald gravla kona i blomsterbedet, og drepte hunden så den ikke skulle grave opp liket. Lisa og Stella graver i blomsterbedet, men finner ingenting. Lisa blir arrestert og Jeff mottar i ettertid en telefon fra Thorwald, som påfølgende kommer over til Jeffs leilighet og dytter han utfor vinduet. Politiet ankommer leiligheten i det Jeff faller ned i nettet politiet har satt under vinduet. Thorwald tilstår gjerningene. Jeff hviler i rullestolen med begge bena i gips, og overværer igjen dagliglivet i gården mens kona leser en bok og et motemagasin.