Vi har vel alle hørt om den fantastiske David Lynch, en regissør i særklasse. Ikke bare har han regissert krim-serien Twin Peaks, men han har også både regissert og skrevet Blue Velvet – en film der store skuespillere som Isabella Rossellini og Kyle MacLachlan spiller. I denne filmen er det lett å føle på spenningen og mystikken. Filmen varer i omtrent 2 timer og er en thriller uten like. Dette er en film som har blitt en kult-klassiker i senere tid, og er absolutt en film du må få med deg om du liker krim. Blue Velvet vil gi deg frysninger.

Synopsis av filmen

En ung mann finner et avsaget øre på et jorde. Dette fører til at han blir interessert i å vite hva som faktisk skjedde. Derfor starter denne ungen mannen en etterforskning. På ferden møter han en fantastisk vakker, men samtidig mystisk kvinne. Hun jobber som sanger i en nattklubb. Den unge mannen møter også en gjeng av psykopatiske og gale kriminelle som har kidnappet hennes barn. Jeffrey er navnet til denne unge mannen og filmen viser hans inntreden inn i en verden han ikke en gang visste at eksisterte. Det gir han et helt nytt perspektiv på alt han trodde han kjente.

Symbolisme

David Lynch er svært kjent for å bruke en del symbolisme i sine filmer og TV-serier, og selvsagt er ikke Blue Velvet noe unntak. Det du kan legge merke til i Blue Velvet er at insekter opptrer subtilt og i noen tilfeller svært ekstremt. Dette bruker David Lynch som en metafor for den ekle og rare underverdenen som Jeffrey plutselig skal se seg en del av. Du kommer nok sikkert til å legge merke til at det er svært mange ulike typer insekter som opptrer i denne filmen. Du kommer også til å se mye annen symbolisme i denne filmen.

Produksjon

Produksjonen av denne filmen startet så tidlig som i 1973 da David Lynch hadde tre ulike idéer. Disse idéene inkluderte et avsaget øre, tittelen Blue Velvet og sangen Blue Velvet fremført av Bobby Vinton. Lynch ville rett og slett fremføre humøret som kom med denne sangen, et humør eller en innsikt i hvordan tingenes tilstand var på denne tiden. Lynch jobbet hardt med denne filmen og skrev to ulike manus til den. Det var få selskaper som ville produsere denne filmen, ettersom den var fylt med vold og intens sex, men Lynch greide å få De Laurentils Entertainment Group med på laget.

Mottakelse av filmen

Når filmen først kom ut ble de regnet som veldig utradisjonell og fikk veldig kritiske tilbakemeldinger. Dette førte til at filmen fikk enormt mye omtale og skapte en nasjonal debatt. Dette førte imidlertid også til at filmen ble en klassiker. Det var først når filmen ble sluppet på VHS på begynnelsen av 90-tallet, at den ble regnet som en kultfilm. Dette er en film som stadig blir referert til, både i nyere medier og under store film-prisutdelinger. Filmen har opparbeidet seg status som en av de aller beste filmene fra 1980-tallet. Du kan se en videreføring av David Lynch sin kjente stil i for eksempel Twin Peaks.

Oppsummering

Dette er en film som du må få med deg. Ikke bare er Blue Velvet en kultklassiker, men den er også en av de aller beste krimfilmene gjennom tidene. Filmen har tålt tidens tann og er fortsatt en viktig del av den amerikanske filmhistorien. Ikke bare er filmen mystisk og skummel i seg selv, men soundtracket er perfekt laget til denne filmen. Blue Velvet er et mesterverk. Et fantastisk gjennomført og spennende verk. Faktisk har denne filmen gode rangeringer i flere ulike sjangere, slik som drama, mysterie og thriller. Det er bare å finne fram popkornet og sette den på.